Hyaluronsyra

När du läser innehållsförteckningen på dina hudvårdsprodukter finns sannolikt hyaluronsyra (HA) med på listan. Det är ett ord som är vanligt förekommande i skönhetsvärlden och som finns i krämer, kapslar och andra produkter för ansiktet.

Hyaluronsyra på djupet

Vad är hyaluronsyra, vad har den för funktion och hur fungerar den egentligen? För att kunna förstå varför hyaluronsyra är så effektivt måste vi ta reda på hur den arbetar i vår kropp. Hyaluronsyra är ett naturligt förekommande sockerämne som finns i bindväv och hud. Hyaluronsyra är en återfuktande komponent som binder vattenmolekylerna, som i sin tur bidrar till hudens elasticitet.

När vi åldras producerar huden allt mindre hyaluronsyra vilket gör att den blir torr och tunn. Rynkor och veck kan börja visa sig. När vi tillför en återfuktande kräm kan hyaluronsyra ge en kortsiktig effekt, men med fillers bestående av hyraluronsyra så tillsätts hyaluronsyra djupt ner i huden. Eftersom fillers injiceras i huden kan hyraluronsyran jobba från insidan för att binda fukten och återskapa fyllighet och elasticitet.

Fillers som Juvéderm tillför hyaluronsyra där den behövs, och fyller ut rynkor, linjer och veck för att åstadkomma ett slätare utseende. Resultatet varar vanligtvis upp till 12-24 månader men varierar beroende på vilken produkt som injiceras och i vilken del av ansiktet. Produkten bryts gradvis ner och effekten försvinner med tiden.

Ingredienserna